Skön derbyvinst mot Gillstad!

Med minsta möjliga marginal vann vi årets andra derby mot Gillstad SK efter en härligt laddad batalj.

Derby mot Gillstad är numera alltid viktiga matcher. Efter förlust i årets första match var det ett revanschsuget Wiking som kom ut på isen.
Idag är det extra viktigt att vara med från början och inte ge Gillstad ett onödigt försprång. Gillstad har som vana att starta matcherna i ett högt tempo.

Vi börjar riktigt bra och har inga som helst problem med att styra Gillstad ut mot kanterna. Visserligen försöker de nå sina kantspelare med raka eller sargpass men vi bryter anfallet innan de når straffområdet. Gillstad satsar alla kort på sin högerkant med både pass och uppåkningar. Anfallsmässigt presterar vi inledningsvis mest soloanfall som likt Gillstads anfall som mest blir hörna. Vår effektivitet är dock ganska bra just nu och i den 7:e minuten kommer 0-1, givetvis i en hörnsituation. Per E skarvar bollen vidare till Stefan Carlsson som med sin "spade" lyfter bollen upp i nättaket. Efter målet går vi ned i tempo vilket innebär att fokus hamnar på försvarsspel. Gillstad lyckas under den närmaste kvarten skapa några bra chanser med vår duktige målvakt Oliver Sällström räddar avsluten. Våra anfall fortsätter vara ganska korta och vi har svårt att få med folk upp i anfallet. Avsluten är dock ganska bra men Gillstads målvakt är också på hugget. Vi är dock effektiva i att stoppa Gillstads långåkningar genom ett bra försvarsspel av våra forwards. Under perioden 25 till 30 minuter drabbas både vi och Gillstad av varsin utvisning och matchen öppnar upp sig under några minuter. I oredan blottar vi upp oss och Gillstad kvitterar till 1-1 i den 38:e minuten. När väl båda lagen är fulltaliga är vi återigen välorganiserade och även lite mer offensiva. I halvlekens sista minut drar Erik H upp bollen och precis framför Gillstads backlinje frispelar han Rikard Andersson som snyggt sätter 1-2. Med andra ord en psykologisk viktig avslutning på första halvlek.

Inledningen på andra halvlek är jämnare och både vi och Gillstad skapar chanser. Båda målvakterna är på hugget och håller bollen borta från mål. Det dröjer ända till den 71:a minuten innan det blir mål. På en omställning kommer vi 3 mot 1 och Rikard Andersson frispelar Karl Synnerdahl som även han sätter bollen snyggt i mål. Gillstad tar snabbt en timeout och blir mer offensivare. Två minuter efter timeouten kommer deras reducering efter en tilltrasslad situation i vårt straffområde. Vi lyckas därefter stävja deras offensiv och i den 77:e minuten är det nära att Jonas Nilsson sätter bollen i mål efter bra frislag från brorsan Johan. I den 83:e minuten får Gillstad straff  efter att Oliver Sällström hindrat en Gillstadspelare i straffområdet. Oliver, som spelat stabilt genom hela matchen, räddar straffen från Jesper Dahlin. Minuten efter känns det som om vi avgör matchen när Jonas Haller dundrar upp en hörna i nättaket. Men Gillstad ger sig inte och i den 87:e minuten får Gillstad återigen straff efter att vi avvärjt en omställning tack vare ett felpass på mtten. Gillstad byter straffläggare och sätter reduceringen till 3-4. Avslutningen blir dramatisk, precis som de senaste fyra matcherna. Med bara fyra minuter kvar av matchtiden försöker vi hålla i bollen och låta tiden gå ut. I ett av de avslutande anfallen åker vi på en omställning som innebär ett hejdlöst hemjobb och till slut en neddragning strax utanför straffområdet. Gillstad kör en variant och avslutet går precis utanför. Efter Olivers utkast blåser domare Sundberg av matchen och vi håller undan och vinner derbyt.

Derbyt var sjätte raka matchen utan förlust och i seriespelet har vi fyra vinster och en oavgjord på de fem senaste omgångarna. Vi är starka och disciplinerade i försvarsspelet och blir bättre och bättre offensivt. Framför allt är vi starka i slutet av matcherna vilket visar sig i de resultat som varit den senaste tiden.

Idag var vi inte på topp i anfallsspelet men vårt försvarsspel var lysande och då ska man även inkludera målvakten Oliver Sällström som är lysande. Han blev också mycket välförtjänt matchens lirare.

Vinsten innebär att vi klättrar från 7:e till 5:e plats i serietabellen när vi går förbi både Gillstad och Skövde.